Global Skafferi: Vad är sesamolja?

0
136

För människor som är för att skära ner på natrium, rostad sesamolja är en bra ingrediens för att hålla på handen. Det som främst används i Asiatisk matlagning, men den djupa, rostad smak är vänlig till många andra rätter, där det tillför intensiv smak i stället för salt. Snarare än att strö extra salt på en sallad, ringla på lite mörk sesamolja (och kanske något öka mängden citronsaft eller vinäger du använder i din dressing). Detta fungerar bäst med en sallad på grönsaker—råa eller kokta—som har en mer robust smak, t ex ruccola, morötter eller rödbetor.

När du har sesamolja i ditt skåp (det håller bra om de förvaras på en sval, mörk plats), kommer du att finna att det har alla typer av flexibla användningsområden. Jag använder det inte för matlagning, men som en övergödsling eller slutliga arom: Det är bra än att vara insvept på kött, rörs till ris, eller rann på soppa. Kombinera det med några fler ingredienser, som i receptet nedan, för en doppning/duggregna sås som du hittar otaliga användningsområden.

Visa Recept: Sesam Dipsås