Vad Du Behöver Veta Om navelsträngsblod Bank

0
128

Moms-att-följa en nära universal checklista när man förbereder sig för förlossningen. Prenatal-vitaminer? Fick det. Sjukhuset väska? Alla set. Navelsträngsblod bank? För de flesta mammor, förmodligen inte. Men alla som någonsin funderat på att processen ska vara beväpnade med fakta.

Vid Gåva från en Nyfödd Baby konferens, Rallie McAllister, M. D., författare av Mamma MD Guide (i samband med navelsträngsblod Registret), diskuteras insamling och registrering av blod från navelsträngar för eventuella framtida medicinsk behandling.

Efter att navelsträngen är klippt, förlossningsläkare kommer att skörda stamceller i en icke-kirurgiska ingrepp. Cellerna kan sedan förvaras under obegränsad tid i en säker anläggning miljö och tillbaka när det behövs. Stamceller har redan använts för att behandla en rad sjukdomar, inklusive sickle cell sjukdom och aplastisk anemi. Det är dock viktigt att notera att cord blood banking är inte en fail-safe-försäkring, även när barnets egna stamceller används. Till exempel, barnets egna blod från navelsträngen inte kan användas för att behandla henne leukemi eftersom hennes stam celler som redan innehåller den sjukdom, som gör en transfusion värdelös.

Stamceller från navelsträngsblod kan doneras för allmänheten eller registrerade privat inom familjen. Medan vissa familjer finns i avsnittet säkerhet i bank sina egna medlemmars navelsträngsblod för en nödsituation, American Academy of Pediatrics rekommenderar emot det, istället uppmuntra familjer att donera till allmänheten banker för människor i nöd. Akademin också risk visning navelsträngsblod registret som en backup-plan, och sade att «det finns ingen exakt statistik på sannolikheten att få barn en dag behöver sina egna lagras celler.»

Shelly Connelly, en mamma som talade på funktion, hade en positiv upplevelse med navelsträngsblod bank. Hennes dotter Peyton hade en hjärntumör bort när hon var ett år gammal drabbades av en stor stroke två veckor senare lämnade den högra sidan av hennes kropp förlamad. Men Connelly hade registrerat Peyton ‘ s blod från navelsträngen vid födseln, som användes i en enkel transfusion. Peyton kan nu sjunga, dansa och spela med lätthet.

Peyton ‘ s story är upplyftande, men oron för navelsträngsblod bank kvarstår. En av de största kostnaden, som uppgår till omkring 2 000 dollar per individ insamling och bank. Och på grund av osäkerheten om dess nödvändighet och nytta, många föräldrar tvekar att sätta ner en så ansenlig summa pengar efter en redan dyr födelse.

Cord blood banking är ett otydligt begrepp för många, så det är ofta upp till mammor och deras partners för att inleda samtalet med obstetriker. Föräldrar som vill registrera sina nyfödda är navelsträngsblod behöver för att förbereda sig inför förlossningen. Förväntansfulla familjer måste ge sin förlossningsläkare med förväg att de vill ha sina barns navelsträngsblod och bör alltid diskutera kostnader, risker och nödvändighet.

Cord blood banking är ett helt och hållet personligt beslut som mammor och partners behov av att grundligt undersöka. Prata med din barnmorska och ta reda på om det är rätt för din familj.

Bild via Shutterstock