Sju Frågor kommer Du Förmodligen Bli Ombedd i Din Exit-Intervju

0
1518

Du gjorde det. Du samlat mod och sätta i två veckor i förväg. Du är redo att göra det genom din sista arbetsdagar, bjuda dina medarbetare adjö, och sedan hit the road för grönare betesmarker. Du känner dig trygg i att du är över den svåraste delen i processen, när plötsligt HR kontaktar dig för att fråga om en tid för att avsluta intervjun.

Det här inlägget publicerades ursprungligen på Muse.

«Vad?» du tänker för dig själv, «Min avslutar intervjun? Jag trodde att jag bara kunde packa ihop mitt skrivbord och smyga rätt ut här. Jag vill inte uppkok hela min anställning erfarenhet!»

Annons

Ja, det är ingen tvekan om att intervjuer kan vara lite nervpåfrestande. Sluta ditt jobb var stressigt nog. Men, med att delta i ett möte för att förklara alla praktiska detaljer detaljer om varför du att sluta? Tja, det är nog för att få dig att andas i en papperspåse.

Stressa inte! Detta behöver inte vara en ångest-framkallande erfarenhet. I själva verket kan detta faktiskt vara produktiv för både dig och din arbetsgivare. Du behöver bara se till att du vet vad du är i för. Efter allt du vill lämna på en professionell obs—inte en oförberedd slutar med att du vänder detta sista möte i en improviserad «varför jag hatar det här jobbet» terapi session.

Sponsrade

Så, här är några avsluta intervjun frågor som du kan förvänta dig att bli tillfrågad. Om det är din första eller tionde, borsta upp på dessa vanliga frågor skadar aldrig.

1. Varför Lämnar Du Din Nuvarande Position?

Som du kanske gissa, detta är sannolikt den viktigaste frågan att din arbetsgivare vill ha svar på under din avsluta intervjun. Vad sjutton gjorde att du vill packa dina väskor och gå?

Du frågade för ett par olika skäl. För det första, din arbetsgivare vill att identifiera om det var en enskild händelse som fälls ut din avresa—till exempel en som faller ut med din chef eller en medarbetare. För det andra, han eller hon hoppas att avgöra om det finns några brister med den ståndpunkt som måste lösas innan att ta in en ersättare.

Kom ihåg, en av företagets viktigaste mål är att behålla anställda. Och, din feedback är viktig i att hjälpa till att uppnå detta!

Annons

2. Tror du att Du Blev Tillräckligt Utrustade för att Göra Ditt Jobb Väl?

Företag som också vill få lite insider insikt i hur kvalificerade medarbetare kände, och denna fråga är ett bra sätt att avgöra det.

Det kan tyckas lite konstigt att vädra dina klagomål om brist på utbildning, föga teknik, eller en helt uncommunicative team. Men, tänk på att det blir som alla ut i det fria faktiskt kommer att hjälpa din arbetsgivare att förbättra i det långa loppet.

Din HR-avdelningen är inte dum. De vet att du lämnar för en anledning, och de är väl medvetna om att du kommer inte bara ha söta, sol-y saker att säga om ditt jobb. Så, tveka inte för att vara ärlig. Kom bara ihåg att du inte vill vara helt brutal med dina synpunkter antingen att bränna broar är aldrig att rekommendera.

3. Vad Var Din Relation Med Din Chef?

Ditt samarbete med din chef var förmodligen den mest inflytelserika i ditt dagliga liv, så att ditt företag vill veta av den goda, dåligt och fula. Vad gjorde din handledare gör du väl? Hur gjorde du tycker om hans eller hennes ledarstil generellt?

Vara beredd att också ge några förslag på hur han eller hon kan förbättra. Det kan tyckas motsägelsefullt att säga något negativt om din handledare—i synnerhet när det «inte någonsin klaga om din chef» — regeln har varit ingrodd i ditt minne för många år. Men det är nödvändigt feedback.

Igen, kom bara ihåg att du inte vill gå off the rails och börjar gräla med din chef. Efter allt, mycket av din kritik kommer sannolikt att vidarebefordras till denna person. Så, när du är osäker, håll det konstruktivt.

4. Vad Var den Största Faktorn Som Ledde Dig till att Acceptera Denna Nya Jobb?

Naturligtvis, du behöver inte känna dig pressad att dela alla typer av information om den position där du ska flytta till. Du bör dock vara beredd på att höra ett par frågor längs dessa linjer. De ansvariga helt enkelt vill få en uppfattning om hur de är att matcha upp med andra organisationer i samma bransch.

Kanske betalar på ditt nya jobb är mycket bättre, och din arbetsgivare behöver för att omvärdera sin lönestruktur. Eller, kanske något om den företagskultur som verkligen tilltalade dig. Oavsett vad det är, dela information blir det lättare för arbetsgivaren att hålla dig på banan med konkurrenterna—något som utan tvekan är viktigt när attrahera nya talanger.

5. Vad Tyckte Du Mest Om Med Ditt Jobb?

Medan det huvudsakliga målet med intervjuer är att få konstruktiv feedback, det betyder inte att du inte kommer att ha möjlighet att lyfta fram alla positiva.

I en typisk avsluta intervjun, kommer du att bli tillfrågad om vad aspekter av din position du gillade mest. Om det var ett visst jobb plikt, din medarbetare, eller veckans happy hours, ditt företag vill veta vad som gjorde att du ser fram emot att komma in varje dag. Denna kunskap bidrar till att din chef inte bara att fortsätta att expandera på dessa positiva egenskaper, men också spela upp tilltalande drag när du listar din position!

6. Vad Gjorde Du Tycker Mest Om Med Ditt Jobb?

Här är baksidan av myntet. Det är dags att dela med dem som inte-så-bra aspekter av din position.

Kanske du hatade med att samordna de månatliga styrelsemöten. Kanske din chef var en fullständig inblandning micromanager. Eller, kanske du tror att din hela avdelningen måste omstruktureras för att kunna arbeta mer effektivt.

Nu har du chansen att vara ärlig och dela med sig av dessa klagomål att du som normalt reserveras för mutters under din andning och ventilation sessioner över en drink med vänner.

7. Vilka Kunskaper och Kvalifikationer Tror Du att Vi Behöver för att Titta efter i Din Ersättare?

Vem har bättre insikt i vad som krävs för att göra ditt jobb på ett bra sätt än du? Spoiler alert: ingen. Du var den som fick jobbet gjort dag in och dag ut. Och, är chansen, du gjorde det bra. Så, din arbetsgivare vill veta vilka egenskaper de bör hålla ögonen på när man ersätta dig.

Kanske din ursprungliga arbetsbeskrivning betonade att du som krävs för att vara bra med databashantering. Men, när du var där, du insåg att databasen var sällan ens berört av vem som helst på kontoret. Det var en föråldrad jobb plikt som de höll klistra över från beskrivning till beskrivning. Istället, tror du att vi letar efter någon med stark organisatorisk och kunskaper om multi-tasking är ett sätt mer viktig aspekt att betona. Lita på mig, din arbetsgivare kommer att uppskatta (och använda!) denna information.

En exit-intervju är verkligen inget att stress över. Se det som din chans att få en värdefull och ärlig diskussion om ins och outs av den position du lämnar. Och, om du börjar känna sig stressad, bara fråga dig själv vad är det värsta som kan hända. Efter alla, att de inte kan avfyra dig.

7 Frågor som Du Förmodligen kommer att ställas i Din Exit-Intervju | Muse

Kat är en Midwest-baserade frilansskribent, som täcker ämnen som rör karriär, personlig utveckling, teknik, hälsa, och lite av allt där i mellan! Förutom att skriva för Muse, hon är också den Karriär som Redaktör för Everygirland en medarbetare över hela webben. Säg hej på Twitter @kat_boogaard. Bilden av dzm1try och Tond Van Graphcaft (Shutterstock).