Fettlever trist vanlig i Usa

0
40

Kära Läkare: Kan du tala om överviktiga barn och fettlever? Jag trodde att detta var något som bara händer alkoholister.Kära Läsare: Medan överdriven alkoholkonsumtion är verkligen en väg till en diagnos av fettlever, tillstånd som kan påverka dricker och icke-dricker lika — ökar risken för hjärtsjukdom och kan orsaka följande problem som kan leda till levercancer. Ny forskning tyder på att barn som är överviktiga som småbarn kan gå vidare för att utveckla det metabola markörer av fettlever flera år senare.

Fettlever är ganska mycket vad det låter som — en skadlig ansamling av fett i vävnaderna i levern. En väg till att uppbyggnaden är genom den tunga användningen av alkohol, men vad vi pratar om här är alkoholfria fettlever, eller NAFLD. Detta inträffar när andra faktorer än alkohol orsakar fett ackumuleras i levern. Närvaro av fett utlöser en inflammatorisk reaktion som, över tid, leder till skador på levern.

Tillståndet är vanligast bland personer som är feta eller överviktiga, har diabetes eller pre-diabetes, har höga nivåer i blodet av kolesterol eller triglycerider, och har högt blodtryck. Det är förknippat med metabola syndrom och även med vissa läkemedel mot cancer, kortikosteroider och hepatit C. Forskning tyder på att det kan finnas en genetisk komponent. Och även om NAFLD är vanligast bland personer i 40-årsåldern och 50-talet, nya data visar att barn kan vara drabbade.

Levern är det största inre organ, har ett skrämmande att-göra-lista. Det omvandlar mat till bränsle, butiker som bränsle och gör den tillgänglig när den behövs, rensar gifter från blodet och gör dem ofarliga, gör proteiner som hjälper blodet att koagulera, bryter ner fett, hjälper till att hantera socker i blodet, och lagrar och släpper olika mineraler och vitaminer. Och det är bara skrapat på ytan. Bottom line, levern är många metaboliska funktioner betyder det för dig att hålla sig frisk, din lever behöver för att vara friska.

I fettlever, närvaro av fett orsakar inflammation, som kan leda till ärrbildning och skador på komplexa strukturer i levern som kan vara oåterkalleliga. I sin mest extrema, NAFLD kan leda till levercirros och även död. Det beräknas att 80 miljoner människor i Usa — det är en fjärdedel av USA: s befolkning — har en viss grad av fettlever. Nära 60 procent av dem är män.

Medan NAFLD har inga uppenbara symtom, buksmärtor, kronisk trötthet, illamående, aptitlöshet och förhöjda leverenzymer kan vara indikatorer på tillståndet i individer som uppvisar lämpliga riskfaktorer. Även om det vid denna tidpunkt finns det inga specifika behandlingar för tillstånd, förändringar i livsstil kan ha en positiv effekt.

Att nå och bibehålla en hälsosam vikt anses vara den ledande förebyggande. Flera studier har visat ett direkt samband mellan ökade konsumtionen av socker och vissa metabola förändringar som stress på levern. Läsk i synnerhet har visat sig öka markörer av fettlever. Så strunta i godis, läsk och bearbetade livsmedel. Fokusera istället på färska frukter och grönsaker, gröna bladgrönsaker, hälsosamma fetter och magert protein. Din lever — och hela din kropp kommer att tacka dig.

Skicka frågor till askthedoctors@mednet.ucla.edu eller skriv till: Fråga Läkare, c/o Media Relations, UCLA Hälsa, 924 Westwood Blvd., Suite 350, Los Angeles, CA, 90095.

Kärlek

0

Rolig

0

Wow

0

Sorgligt

0

Arg

0