Het Gebruik van een rekenliniaal

0
47
Foto: HOerwin56

Analoge WeekJust omdat er ‘s an app for that’ betekent niet dat je hebt om het te gebruiken. Deze week gaan we analoog, onszelf eraan te herinneren dat we kunnen leven en wonen _well_ —zonder smartphones, en te zien wat de moeite waard het behoud van de tijd voordat we waren allemaal aangesloten 24/7.

Ik heb altijd het gevoel gehad een beetje links van de traditionele nerd stereotypen. Ik draag geen bril, mijn vrouwe kleren hebben geen echte zakken, dus ik kan geen gebruik maken van een pocket-beschermer, en ik was geboren en na het bewind van de rekenliniaal. Maar in de geest van Analoge Week, ik probeer het te leren.

Een rekenliniaal is een multi-purpose calculator tool. Het is wat mensen gebruikt om wiskunde te doen in de dagen voor rekenmachines en nu altijd aanwezige telefoons en computers. Het ziet eruit als een heerser, maar heeft een slide-y deel in het midden. U kunt het gebruiken om snel te vermenigvuldigen en te delen met grote getallen, en als je een slide rule whiz u kunt het zelfs doen exponenten, wortels en trigonometrie.

Advertentie

Je hoeft niet op te sporen vintage schuif regels om mee te spelen: er is een virtuele schuif regel hier. Schuif regels kan heel fancy, maar het basic type heeft een lichaam, een glijbaan (het ding loopt in het midden), en een cursor, dat geeft je een lijn zodat je nauwkeurig kan line-up van het lichaam en de schuif met elkaar.

Screenshot: Gesimuleerde Pickett N909-ES Slide Rule

Zie die letters naast elkaar schaal van cijfers? Te vermenigvuldigen of te delen, kunnen we gebruik maken van de C-schaal (op de onderkant van de schuif) samen met de D-schaal (rechts naast het, op het onderste deel van het lichaam). Klaar?

Advertentie

Hoe om te vermenigvuldigen

Laten we zeggen dat je wilt vermenigvuldigen van twee getallen, misschien 32*45. Bekijk uw dia regel. De C-schaal is op de dia, en de D-schaal is op het lichaam.

Kijk nu eens naar de nummers op elke schaal. Er zijn…veel van de nummers. In het voorbeeld dat hier volgt, je kunt zien dat de C-en D-schalen zowel de nummer 1 en de nummer 1 weer, dan is een getal van maximaal tot en met 9, en dan, eindelijk, 2. Al die getallen tussen feitelijk vertegenwoordigen 1.1, 1.2, 1.3, enzovoort. Dus wanneer gaan we met ons voorbeeld, zorg ervoor dat als je op zoek bent naar de nummer 3, die u kunt vinden werkelijke aantal 3 en niet 1.3.

Advertentie

De stappen 1 en 2: Zet de cursor op 32 (3.2) op de D-schaal, en vervolgens verplaatst u de schuif zo is de index van de C-schaal overeenkomt met de haarlijn.Stap 3: Verplaats de cursor naar het tweede nummer (45 of 4.5) op de C-schaal. Uw antwoord is het overeenkomstige nummer op de D-schaal. 1 / 2

Goed. Zijn jullie er klaar voor? Laten we proberen 32 × 45. Foto ‘ s van elke stap zijn in de slideshow hierboven.

  1. Zet de cursor haarlijn over het eerste nummer dat u wilt om zich te vermenigvuldigen (laten we verder gaan met 32) op de D-schaal. 32, zult u moeten kijken voor de 3 en vervolgens naar twee hash-tekens te boven. (In andere woorden, u kunt nu werken met 3.2 in plaats van 32. Je bent slim, je weet het op te lossen de decimalen in uw laatste antwoord.)
  2. Verplaats de schuif, zodat de index—het begin of het einde van de C-schaal op de dia—lijnen met de haarlijn aan de cursor. Als we gebruik maken van de index aan het begin van de schaal, onze dia gleed zo ver over dat we niet in staat om de cursor te verplaatsen naar de antwoorden. Dus we gebruiken de index aan het einde.
  3. Zoek je ander nummer 45 (eigenlijk 4.5), op de C-schaal (op het plaatje). Verplaats de haarlijn aan dit nummer. Het overeenkomstige nummer op de D-schaal (op het lichaam) is het antwoord. Het 1.44, maar we slim bent over het gebruik van decimalen, weet je nog? Dus ons antwoord is eigenlijk: 32 × 45 = 1440.

Advertentie

Verdeling is vergelijkbaar. Zeggen dat je probeert te doen 16 ÷ 3.

  1. Het vinden van 16 op de D (lichaam) schaal.
  2. Schuif de regel zo dat de 16 op de D-schaal lijnen met 3 op de C-schaal.
  3. De C-schaal de index verwijzen naar het antwoord op de D-schaal. In dit geval, 5.3 en een smidge. (Een moderne calculator vertelt me het antwoord is 5.33333 herhalen.)

Advertentie

16 gedeeld door 3 is 5.3333333….Screenshot: Gesimuleerde Pickett N909-ES Slide Rule

Voor meer geavanceerde berekeningen op de slide rule, en te lezen over hoe een slide rule werkt zelfs (hint: logaritmen), raden wij u deze uitstekend nerdy pagina van de Universiteit van Utah.