Leer de Basis van Kleur Theorie om te Weten Wat er Goed Uitziet

0
21

Zelfs als je niet jezelf een artistiek persoon, de kansen dat u hebt er waarschijnlijk sprake van situaties waarin u te maken hebt gehad voor het selecteren van kleuren voor iets. Dit waarschijnlijk gebeurt elke ochtend als je je aankleedt (tenzij, zoals stripfiguren, je hebt een hele kast van dezelfde outfit) of bij het opzetten van een nieuwe kamer in uw huis of kantoor.

En hoewel we weten dat de kleuren zijn een belangrijk onderdeel van wat maakt de zaken zien er goed uit, niet iedereen instinctief weet dat oranje en blauw is een perfecte combinatie. Als je niet kunt vertrouwen op je eigen oordeel, te begrijpen en te vertrouwen op de basisprincipes van kleur theorie altijd kiezen van de juiste kleuren.

Advertentie

Leer de kleuren wiel

Dit is de basis van het kleurenwiel en het zal u begeleiden in het maken van kleur keuzes. Je hebt waarschijnlijk wel gezien op school, maar hier is een snelle opfriscursus voor het geval je het vergeten bent.

Advertentie

Rood, geel en blauw zijn de primaire kleuren. Als je de mix van rood en geel, krijg je oranje; mix van blauw en geel, krijg je groen; mix rood en blauw, krijg je paars. Oranje, groen en violet zijn dus sprake van een secundaire kleuren. Tertiaire kleuren zoals rood-violet en blauw-violet zijn verkregen door het mengen van een primaire kleur met een secundaire kleur.

Alle kleuren zijn tinten en schaduwen. Een tint is de variatie van kleur wanneer het wordt gemengd met wit; een schaduw is van de variatie van kleur wanneer het wordt gemengd met zwart. Maar over het algemeen hoeft u zich geen zorgen hoeft te maken over tinten en schaduwen voor basic kleurenschema ‘ s, zegt Color Wheel Pro:

Volgens de kleurentheorie, harmonieuze kleurencombinaties gebruik twee kleuren tegenover elkaar op het kleurenwiel, een drie kleuren gelijkmatig verdeeld rond het kleurenwiel vormen een driehoek, of alle vier kleuren vormen een rechthoek (of eigenlijk twee paren van kleuren tegenover elkaar). De harmonieuze kleurencombinaties zijn genoemd kleurenschema ‘ s – soms wordt de term ‘kleur harmonieën’ wordt ook gebruikt. Kleurenschema ‘ s blijven harmonieuze ongeacht de rotatiehoek op de hoek.

Advertentie

In het kleurenwiel, is er nog een scheiding die je nodig hebt om bewust te zijn van zodat u kunt begrijpen kleurenschema ‘ s beter: warme en koele kleuren. Elk heeft zijn eigen doel emoties over te brengen. Warme kleuren vertonen energie en vreugde (het beste is voor persoonlijke berichten), terwijl koele kleuren brengen rust en vrede (het beste is voor gebruik op kantoor). Het wiel zelf kan worden verdeeld eenvoudig om een idee te krijgen van welke kleuren zijn warm en welke cool, zoals aangetoond door Kissmetrics:

De Basis Kleuren

Advertentie

Gebaseerd op het wiel, is er zijn een paar basisregels te overeenkomen met kleuren. En ze zijn eigenlijk vrij simpel.

Complementaire kleuren zijn de enige twee kleuren die tegenover elkaar op het wiel. Bijvoorbeeld, blauw en oranje, of rood en groen.

Deze maken een hoog contrast, dus gebruik ze wanneer wilt u iets opvallen. Ideaal is het gebruik van een kleur als achtergrond en de andere als accenten. Als alternatief kunt u gebruik maken van tinten en schaduwen; een lichtere tint van blauw contrast tegen een donkerder oranje, bijvoorbeeld.

Advertentie

Split complementaire kleuren met behulp van drie kleuren. De regeling duurt één kleur en overeenkomen met de twee kleuren naast de complementaire kleur. Bijvoorbeeld, blauw, geel oranje en rood-oranje.

Dit schema is ideaal voor beginners, omdat het moeilijk te verknoeien. Dat is omdat je contrasterende kleuren, maar ze zijn niet zo diametraal het tegenovergestelde als complementaire kleuren, zegt Tiger Kleur.

Analoge kleuren zijn een drie kleuren naast elkaar op het wiel. Bijvoorbeeld, oranje, geel-oranje, en geel.

Advertentie

Met soortgelijke kleuren, het is het beste om te voorkomen tinten als ze kunnen schokkend. In plaats daarvan richten op het tinten van analoge kleuren. Een andere tip Color Wheel Pro aandelen is om te voorkomen dat een combinatie van warme en koele kleuren in deze regeling.

Triadic kleuren zijn een drie kleuren die zijn even uit elkaar op het kleurenwiel. Bijvoorbeeld, rood, geel en blauw.

De Triadische regeling is ook van een hoog contrast, maar meer in evenwicht dan de complementaire kleuren. De truc hier, Decor Liefde zegt, is dat een kleur domineren en accent met dat van de andere twee.

Advertentie

Tetradic of dubbele complementaire kleuren gebruikt vier kleuren samen, in de vorm van twee sets van de complementaire kleuren. Bijvoorbeeld, blauw en oranje gecombineerd met geel en violet.

Dit is het moeilijkste regeling in evenwicht, notities TheArtClasses:

Het biedt meer kleur verscheidenheid dan van enige andere regeling (maar) als alle vier de kleuren gebruikt in gelijke hoeveelheden, van de regeling kunnen kijken ongebalanceerd, zodat u moet kiezen voor een kleur dominant of bedwingen van de kleuren. Vermijd het gebruik van pure kleuren in gelijke hoeveelheden.

Advertentie

Juist zwart-wit met gezangen

Nadat u het basic kleurenschema ‘ s, kunt u stap voor stap het omhoog een inkeping met tinten en schaduwen. Zoals we reeds hebben besproken, tinten afkomstig zijn van het toevoegen wit te kleuren terwijl de kleuren komen uit het toevoegen van zwart te kleuren. En zo gaat dat door tot je puur wit of puur zwart. Afgezien van tinten en kleuren, zijn er ook tonen, dat is het mengen van de kleur met grijs.

Advertentie

Zwarten en blanken worden gebruikt voor «monochromatisch kleurenschema ‘s», die verder zijn onderverdeeld in monotone chromatische en monotone achromatische. Kleuren Op Het Web is een geweldige uitleg van wat dit betekent:

Monotone chromatische

Een monotone kleur schema is slechts één tint en zijn varianten in termen van tinten, nuances en verzadiging. Met behulp van verzadiging en tint/schaduw variaties van een kleur is altijd goed. Echter, in de meeste gevallen zou ik adviseren tegen het gebruik van een volledig zwart-wit schema, want er is een risico van eentonigheid. Te gebruiken met puur wit of zwart efficiënt kunnen zijn, dat wel.

Monotone achromatische

Een monotone achromatische kleur schema is een speciaal exemplaar van het monotone regeling die bestaat uit alleen een neutrale kleuren, variërend van zwart naar wit. Een regeling zoals deze efficiënt kunnen zijn, maar het kan heel gemakkelijk kijken saai. Met behulp van een achromatische regeling met slechts een lichte kleur voor het markeren kan worden zeer effectful.

Advertentie

Een populaire kleur paletten en apps

Terwijl de basis van het kleuren combinaties zijn nu duidelijk zijn, dat betekent niet dat je altijd nail. Maar zoals met alles, is er een eenvoudige manier uit!

Advertentie

Spreken in het openbaar expert Zach Holman zegt kunt u gebruik maken van web-sites waar ontwerpers stellen kleurenpaletten, zoals ColourLovers. Deze portal geeft populair kleurenschema ‘ s, die kunt u snel en eenvoudig verwerken voor elke behoefte.

Bladeren Populaire Kleur Paletten te Snazz Up Presentaties

Kleuren zijn belangrijk om uw presentaties zien er goed uit, maar niet iedereen heeft een goed gevoel van…

Lees meer Lees

Terwijl dat helpt bij het starten vanaf nul, wat doe je als je een kleur voor je maar moet weten wat zijn de aanvulling of drieklanken? Dat is waar de apps komen. SwatchMatic voor Android identificeert elke kleur die je met je camera (het is niet nodig om een foto te nemen), en stelt u kunt het combineren met behulp van de basisprincipes van het kleurenwiel.

Advertentie

Maar het is niet precies hetzelfde, ColorSnap is een goede optie voor iPhones. Je nodig hebt om een foto en de app identificeert vervolgens de verschillende kleuren in het. Tik op één en je krijgt een palet van bijpassende kleuren van verf bedrijf Sherwin Williams, waardoor de app. Je kunt het negeren van dat deel en gewoon gebruik maken van het palet voor verwijzing. Schildersbedrijven lijken te hebben van de markt in het nauw gedreven op dit type app, met anderen, zoals de Kleur van de Smart (Behr), Kleur vast te leggen (Benjamin Moore) en Pick-a-Verf (Valspar).

Tot slot, de Kleur Zaken zegt, hoef je niet altijd vertrouwen op het kleurenwiel en de inspiratie uit de natuur, of andere elementen om je heen:

De natuur biedt een perfecte uitgangspunt voor de kleur harmonie. In de bovenstaande illustratie, rood geel en groen creëren een harmonieuze design, ongeacht of deze combinatie past in een technische formule voor de kleur harmonie.

Advertentie

Kleur toepassen theorie in het dagelijks leven

Nu heb je een idee van kleur theorie, maar wat betekent dat voor uw dagelijks leven? In wezen zijn deze begrippen u helpen erachter te komen hoe te maken van dingen die er beter uitzien.

Advertentie

Een veel voorkomende toepassing is in de kleren die je draagt. Sommige mensen lijken altijd in staat zijn om goed te kleden, terwijl anderen draag kleding die clash of niet overeenkomen. Print uit het kleurenwiel en plak het in je garderobe de deur. De volgende keer dat u het uitzoeken van een kleding item, slechts verwijzen naar de kaart om te zien welke kleuren in je kast zal best een aanvulling; en gebruik maken van de basis van warme en koele kleuren voor het overbrengen van de emotie die u wilt project. Natuurlijk, de kleuren zijn slechts een deel van het leren jurk beter. De stijl blog Kinowear heeft een paar tips over het gebruik van kleuren in kleding:

Als een algemene regel van de duim u wilt niet meer dan drie kleuren in je outfit. Gebruik van de juiste kleuren voor uw huid toon en kleur. Probeer verschillende kleuren tegen uw huid en leren welke paletten zien er het beste op je. Ook voor een second opinion. Gebruik nooit vakantie kleuren zoals rood en groen, tenzij het ligt dicht bij die vakantie. Vermijd bijpassende grijze kleuren met felle kleuren zoals geel.

Ook de kleur van theorie u kan helpen in het kantoor, of het slaagt jazzing up van uw cv voor een baan of het maken van uw presentatie en dia ‘ s uit pop. Nogmaals, de algemene regel van de duim is om jezelf beperken tot drie kleuren of minder. U moet ook controleren of deze kleur psychologie grafiek om erachter te komen wat vibes uw gekozen kleuren geeft. En vergeet niet, het gaat om op een digitale projector, zodat uw kleuren nodig hebt om veilig te zijn voor dat, als Holman punten uit:

Meestal kijk ik voor heldere kleuren die goed gaan op projectoren. Dat betekent kleuren met veel contrast. Kies bijvoorbeeld voor een donker, licht, en een accent. Op die manier kunt u de laag met de donkere, de lichte en lees nog steeds uit op de weg terug van de ruimte je geeft aan het woord.

Advertentie

En natuurlijk, kleur theorie is super handig wanneer u op zoek bent om uw huis te schilderen of een belangrijk item in. Er zijn tal van websites en tal van professionals die u helpen bij het kiezen van de juiste kleuren, maar deze drie tips van Appartement Therapie zijn de moeite waard te onthouden allen tijde:

Drie Regels in het Achterhoofd Te Houden:

• Meer dan één kleur in een ruimte kan er geweldig uitzien, maar als je in die richting, houd het bij drie kleuren maximaal. Als je gaat met twee felle kleuren, de derde moet een neutrale geven uw ogen een pauze.

• Bij het kiezen van je kleuren door te kiezen voor uw stoutste kleur, en kies vervolgens de anderen met de eerste kleur in gedachten.

• Wees niet bang! Verf is niet blijvend en je kan altijd nog veranderen.

De Spar heeft ook een aantal goede tips voor het kiezen van de juiste kleuren, inclusief het trekken van een kleur van een print die van je houdt en op zoek naar historische kleurenschema ‘ s voor inspiratie.

Advertentie

Natuurlijk, dit zijn niet de enige toepassingen voor kleur theorie. Kleuren en hun combinaties komen in het leven heel vaak en weten deze basis zal dienen u in het kiezen van een regeling die ziet er goed aan u zo goed als iedereen.

Dit verhaal werd oorspronkelijk gepubliceerd op 7/22/14 en is bijgewerkt op 6/14/19 om meer gedegen en actuele informatie.