Att bli Lyckligare genom att Bygga Rätt Vanor

0
94
Bild: Shutterstock

Det finns två sorters lycka—den typ som varar ett ögonblick och den typ som kan genomsyra en hel livstid.

Om du letar efter den första typen av lycka, söka efter nya erfarenheter. Chase spänning, prova nya saker, tänja dina gränser och lära sig vad som ger dig glädje.

Men glöm inte om andra slag av lycka, som kanske mer korrekt kallas förnöjsamhet. Denna typ av lycka inte är tillverkad av en sträng av gång-i-en-livstid stunder, utan det omsorgsfullt odlade genom din dag-till-dag aktiviteter och vanor.

Som Dr. Travis Bradberry, co-författare av Emotionell Intelligens 2.0 och vd för TalentSmart, förklarar i sin essä «Elva Vanor Övermåttan Lyckliga Människor»:

Den felaktiga uppfattningen att större händelser i livet diktera din lycka och sorg är så utbredd att psykologer har ett namn för det: påverkan bias. Verkligheten är, händelse-baserad lyckan är flyktig.

Lycka är syntetiska du kan antingen skapa det, eller om du inte. Lycka som varar är intjänade genom dina vanor. Ytterst glada människor har finslipat vanor att upprätthålla deras lycka dag ut och dag in.

Vilka är dessa elva vanor? Många av dem är samma gamla tips och tricks som du ser på nästan varje lista över hur man ska leva ett bra liv: få tillräckligt med sömn, regelbunden motion, njuta av dina måltider i stället för att rusa igenom dem, och så vidare.

Men Bradberry tar denna lista lite längre, vilket tyder på att glada människor leva, inte bara för hälsan, men också för ingående:

De har djupa konversationer. Lyckliga människor vet att lycka och ämnet går hand-i-hand. De undviker skvaller, små tala, och döma andra. Istället fokuserar de på samspelet. De har att göra med andra människor på ett djupare plan, eftersom de vet att göra så känns det bra, bygger en känslomässig koppling, och är ett intressant sätt att lära sig.

Om du vill ha mer meningsfulla interaktioner i ditt liv, kanske du behöver för att börja omge sig med rätt personer (vana #4) och spendera tid med dem i person i stället för på nätet (vana #10). Du kan även få in vanan av att ge dessa människor gåvor (vana #3), men bara om du tar dig tid för att hitta något som de kommer att uppskatta. En dåligt vald eller efter alla, som gör alla olyckliga.

Det verkar vara lite uttjatat att notera att lycka kommer från de vanor vi bygga, de val vi gör, och hur vi ska hantera yttre omständigheter och utmaningar, men «försök att leva på ett sätt som främjar lycka» är något vi ofta glömmer bort i vår iver att göra alla andra saker på vår att-göra-lista. Om du letar efter sätt att få lite mer glädje i ditt liv, fråga dig själv om du kan anta något av Dr. Bradberry: s elva vanor. Han noterar att du inte behöver ta med alla elva för att leva ett lyckligt liv så väljer de att fungera för dig, och försöka göra dem så ofta som möjligt.