Ge inte ut Ditt Husdjur Halloween Godis

0
87
Foto: Shutterstock

I fall du känner dig frestad att ge ditt husdjur candy Halloween, här är en snabb påminnelse: det gör det inte. Medan godis verkar ofarlig nog, att ditt husdjur inte kan på ett säkert sätt konsumerar mest lagra-köpt godis, och i vissa fall, val av söt kan även visa sig dödlig.

Vad godis bör du vara försiktig med? Över på Pet Gift Hotline: s hemsida, de har samlat en del tips på vad ditt husdjur inte kan konsumera och vad du gör i en nödsituation.

Foto: Shutterstock

Choklad

Föga förvånande, choklad är en no-go för de flesta husdjur, choklad innehåller ämnen som kallas methylxanthines, som innehåller koffein och teobromin, som båda är giftiga för husdjur. Som vi har skrivit innan, de risker som är förknippade med choklad—som hyperaktivitet, skador på hjärtat, kramper och död—beror på storlek av hund, belopp ätit, och den typ av choklad.

Om din hund är liten och har ätit flera barer av mörk choklad, det är nog mycket mer oroväckande än en stor hund förbrukar en enda smula av mjölk-eller vit choklad. (Vit choklad har nästan inga methylxanthines, medan mörk choklad och att baka choklad är den mest koncentrerade; i allmänhet, mörkare eller mer bitter en viss choklad är, desto mer sannolikt är det att vara giftigt.)

Trots missuppfattningar, katter är också i allmänhet laktos-intoleranta och kan uppleva en orolig mage eller diarré efter att ha ätit någon godis med mjölk i dem (inklusive choklad). Medan de får inte kräva att ett besök till veterinären, undvika att ge katter någon choklad godis för att förhindra att frågor mage.

Vad du ska se upp för: Kräkningar, diarré, rastlöshet och ökad urinering.

Vindruvor och russin

I fall du är den friska hus på blocket, vindruvor och russin är inte så bra för husdjur, antingen—båda har potential att orsaka njursvikt hos hundar, men det är inte känt vad som orsakar dem att vara giftiga eller det belopp som det skulle ta att orsaka allvarliga hälsoproblem. (I en berättelse på ASPCA: s hemsida, en liten hund som var förgiftade efter att ha ätit 10 druvor.)

Vad du ska se upp för: Kräkningar, illamående, minskad aptit, slöhet och svår njursvikt.

Godispapper

Så att din hund har kör med en king size-bar av Snickers. Bortsett från choklad är giftigt, omslaget i sig kan orsaka allvarliga problem på din hunds matsmältning. Enligt Pet Gift Hotline, äta omslag kan orsaka tarmvred, vilket kan kräva kirurgi. En mindre godis omslag kan vara mindre anledning till oro än en större, dock, och kommer att passera genom din hunds matsmältning systemet som vanligt.

Vad du ska se upp för: Kräkningar, svårighet avföring, och minskad aptit.

Socker-fria produkter

Om du inte vet vad xylitol är, här är en snabb introduktion, xylitol är en «sockerfri» sötningsmedel/ersätta lagts till i tandkött, myntverken, gummy vitaminer, bakverk, och även märken av jordnötssmör. Det är i allmänhet en låg-kalori alternativ till socker, så det är en ganska populär tillsats (och säkrare för diabetiker). Men xylitol är extremt giftigt för hundar—en liten mängd kan resultera i hypoglykemi, beslag, leversvikt och till och med dödsfall.

Även om du inte alltid hitta den exakta mängden xylitol som anges på ingredienserna etikett av godis, du bör vara försiktig med alla godis som innehåller xylitol eller någon sockerfri godis i allmänhet. Effekten av xylitol på katter är inte kända. En liten studie visar att det kan inte vara så giftiga för dem, men varför riskera det?

Vad du ska se upp för: Minskad aktivitet, svaghet, svindlande, koordinationssvårigheter, kollaps och kramper.

Om du är orolig för ditt husdjur och observerar något av dessa symtom i tillägg till skumbildning i munnen, omedelbart hitta en veterinär, annars kontakta Pet Gift Hotline för resurser i händelse av en nödsituation.

I fall du planerar att klä upp ditt husdjur, organisationen varnar också för att oavsiktligt intag av metallic pärlor, snaps eller andra små delar som kan utgöra problem med matsmältningen, samt «non-toxic» — färgämnen som kan utgöra fara för ditt husdjur. Läs alltid etiketten och när du är osäker, dike godis eller kostym.