Hur man Handskas med Kronisk Klagandena

0
76
Foto: Getty Images

Vi vet alla minst en kronisk complainer: någon som verkligen tror att världen är att få dem och känner ett behov av att artikulera varje besvikelse i deras liv. Efter att ha tillbringat lite tid med en kronisk complainer, känner du förmodligen klaga om den personen (och rätteligen så), men är kanske rädda för att ens göra det av rädsla att du skulle sätta någon annan genom vad den personen gjorde du uthärda.

I verkligheten, kan kronisk klagandena kanske inte ens vet att de klagar så mycket eller har ett rykte för ständiga negativitet. De kan även innebära väl försöka att varna andra för att potentiella svårigheter. Oberoende av deras nivå av själv-medvetenhet, att vara runt en kronisk complainer kan vara gallret. Om du hittar dig själv i en position, här är några tips för att hjälpa dig att hantera sin oändliga lista av missnöje.

Skillnaden mellan negativa människor och kronisk klagandena

När någon är ständigt klagar, det är lätt att tänka att de bara har en negativ syn på livet på samma sätt som en pessimist kan. Sanningen är, kronisk klagandena är en helt annan ras. De får inte ha en negativ syn på livet alls, men de vill fortfarande att du ska veta att inget är någonsin helt bra. Kille Vinsch, Ph D. på Psychology Today förklarar skillnaden perfekt:

Optimisterna se: Ett glas är halvfullt.

Pessimister ser: Ett glas som halvtomt.

Kronisk klagandena se: Ett glas som är lite kluvet att hålla vatten som inte är tillräckligt kallt, förmodligen för att det är kranvatten när jag frågade efter vatten på flaska och vänta, det är en fläck på rim, vilket innebär att glaset var inte rengjorts ordentligt och nu ska jag nog sluta med någon form av virus. Varför gör dessa saker alltid hända mig?!

Negativa människor i allmänhet är notoriskt svåra att hantera, men den kroniska complainer kräver en särskild strategi. I själva verket, som Vinsch förklarar vidare, att de inte ens ser sig själva som negativa människor. I sitt sinne, världen är vad som är negativt, och de vet bara ett sätt att svara på det. Kronisk klagandena kan även vara relativt positiva människor som faktiskt inte vet hur man ska uttrycka sig i en positiv dager, så det är viktigt att du närmar dig dem på rätt sätt.

Hur man överlever en konversation med en complainer

Många av oss har att ta itu med dessa människor varje dag, tyvärr. Det här avsnittet handlar om ett sätt att få genom samtal på sidan—vi kommer att täcka på lång sikt senare. Om du är tvungen att arbeta med en kronisk complainer eller har en familjemedlem som du bara inte kan stänga ute, dessa tips är det näst bästa att få dem att sluta. Om det är möjligt, att du aldrig vill aktivera denna typ av beteende om du kan hjälpa det, men ibland måste man bara göra det genom ett samtal där båda parter sluta liv på slutet.

Lyssna och nicka

Eftersom validering är nyckeln till att stänga en complainer början, du behöver för att visa att du bryr dig om vad de säger. Så irriterande som det kan vara, gör ditt bästa för att visa att du faktiskt höra vad de säger. Geoffrey James Inc. bryter ner det i en enkel visa alla klarar av:

Även om de klagomål som verkar löjligt och meningslöst, inte rulla dina ögon, fidget, eller kontrollera din e-post. Istället nicka huvudet och säga saker som, «jag hör dig,» eller, «Det måste vara riktigt tuff.» I de flesta fall klagandena bära sig ut i fem minuter eller mindre, om du är dum nog att lägga bränsle på elden genom att föreslå en lösning. Använd inte: På denna punkt, du kommer alltid få ett svar som, «Men det kommer inte att fungera, eftersom …» och den klagande kommer att hålla så mycket längre.

En stor del av tiden, kronisk klagandena är som de är eftersom de inte har någon att ventilera med. Ibland en bra ventilation session är nog för dem att få ut allt och gå vidare. De vill höras och—även om det spelar ingen roll—de vill bli behandlade som en verklig person. Du behöver inte säga en enda sak som faktiskt hjälper eller går emot dem. Det är bara att lyssna, nicka och visa att du är att validera deras frågor.

Validera, sympatisera, avleda, omdirigera

Nu när du har visat att du lyssnar, du är redo att distribuera den ultimata vapen för att stänga kronisk klagandena ner. Validering är högsta prioritet, men när du har gjort det, är det dags att sympatisera.

Uttrycka sympati så gott du kan och försök att få det så autentiskt som möjligt. Människor kan berätta när sympati är falska, och med klagandena som kan leda till ett «åh bra, tror du jag är bara gnäll» — attityd. Det är också viktigt att du undvika någon form av sarkasm. Du kanske tror att deras klagomål är dumma—och kanske även lite rolig, men sarkasm kommer att synas och skapa mer problem.

De flesta av tiden, validering och sympati är tillräckligt för att lugna alla kroniska complainer, men det är ändå några saker du kan göra för de riktigt tuffa fall. Deformationen är ett sätt för dig att svara på dem utan att stänga ner dem eller tala om för dem att de har fel. Sue Shellenbarger i Wall Street Journal rekommenderar dessa nedböjning exempel, med tillstånd av författaren och högtalare Kommer Bowen:

  • Om de klagar på en viss person: «Det låter som att du och han har något att prata om.»
  • Om de klagar över en annan sak: «Det är fruktansvärt. Jag vet inte hur du handskas med det.»
  • När allt annat misslyckas, ge dem en annan typ av uppmärksamhet: «Vad som går bra för dig?»

Liknande deformationen är metoden för omdirigering. Huvudsak, du byter ämne för konversation utan att göra det uppenbart att du inte vill höra deras problem för den miljonte gången. Kille Vinsch skriver i Psykologi Idag att med hjälp av uppgiften som fokus för omdirigering är enkel, men effektiv:

Till exempel, «Den skrivare som fastnat på dig igen? Jösses, det är otroligt irriterande! Jag vet att det är svårt att skaka av dessa typer av saker men jag hoppas att du kan vara en trooper eftersom vi egentligen har att komma tillbaka till Penske-fil…»

Många kroniska klagandena kommer att brytas ut från den och komma tillbaka till vad de gör. De har inte för avsikt att faktiskt göra något åt sina problem—att klaga är en vana—så en enkel redirect är allt som behövs för att ändra sitt tänkesätt tillbaka till något annat.

Håll råd kort och kärnfullt

Många kroniska klagandena är insvept i uppfattningen att svårigheter är bara en del av deras liv. De är inte vanligtvis söker råd, trots att de vill dela med sig av sina problem hela tiden. Även om du gav dem ett bra sätt att lösa sina problem, de skulle nog inte bli mycket glad att höra det. Om de frågar om råd, det är bäst att hålla det kort och koncist.

Det är också möjligt att de kommer att avvisa din hjälp när de ber om det, och insisterar på att dina råd är värdelösa eller «ej relevant» på sina problem. Detta kan vara extremt irriterande, men om du kan känna igen det, är det lätt att hålla sig från att bära ut dig som letar efter alternativ. När du känner igen en hjälp-att avvisa complainer, fråga dem hur de tänker åtgärda sina problem. De kommer antingen att börja tänka på olika sätt att hantera frågan eller lämna den ensam för att de inser att ingenting kan göras.

Om du vill vara oense, gör det rätt

De flesta gångerna är det oklokt att inte hålla med en kronisk complainer. Oenighet tar bort all känsla av validering kan du har försökt att förmedla och kan leda till ett argument. Fortfarande, ibland en kronisk complainer är så helt out of bounds som behöver någon att blåsa i visselpipan.

Om du vill vara modiga att göra det, det är en safe-ish metod som du kan använda. Chrissy Scivicque på Forbes rekommenderar att ställa den enkla frågan:

«Vill du min åsikt?»

Den mänskliga naturen gör att de flesta nyfikna nog att säga «Ja» på denna fråga. Och sedan, den person som har fått tillstånd. De är i kontroll över samtalet. De har bett att få höra dina tankar om ämnet. Vid denna punkt, låt personen veta att du har en annan åsikt, men försök inte att övertyga dem. Gör det kort och koncist: «jag hör vad du säger, men jag ser det annorlunda.»

Nu kan du oense utan att mata elden. De har bett om din åsikt och du har givit dem exakt vad de frågade om. Uttrycka hur du känner dig och håll fast vid det. Det kan vara obehagligt i början, men så småningom att de ska gå att klaga till någon annan när de inser att du inte är en allierad i ämnet.

Tips för att hantera klagandena lång sikt

Det är viktigt att beakta det faktum att du inte kan ändra någons beteende på din egen. Den kroniska klagandena är de enda som har den makten. Vad man kan styra, dock, är hur du hanterar dem över tid. Här är några sätt att spara en del av ditt förnuft och tålamod på vägen.

Inte någonsin berätta för dem att saker och ting «inte så illa»

Kronisk klagandena söker validering i sina klagomål, inte någon som berättar för dem att de har fel. Försöker muntra upp dem med en halvfärdig pep talk kommer inte att hjälpa dem att se vad som kan göras eller att göra saker bättre. Alexander Kjerulf vid Chief Happiness Officer Blogg rekommenderar att man undviker alla typer av muntra upp strategin:

Som i «Åh, det kan inte vara så illa», «Komma fram på, muntra upp» eller den eviga favorit «Tiden läker alla sår.» Säga saker som detta visar complainer att du inte kan ta smärta på allvar. När du berättar en complainer «det är inte så dåliga, säger han klagar ofta ännu svårare att övertyga dig (och sig själv) att hans problem är mycket allvarliga.

I samma anda, att du aldrig vill påstå att de är överdrifter för att vad är det som bekymrar dem. Att göra så kan leda till dem att hitta andra saker att klaga på i för att övertyga dig om saker och ting verkligen är så illa som de säger. Nu, istället för att höra ett klagomål, du har fem godkända klagomål inkommande att backa upp deras fall.

Inte någonsin klaga över klagandena (eller med dem)

Det är också en mycket dålig idé att klaga på dem. Det kan vara svårt att inte, när någon är riktigt dålig, men vid en viss punkt att du blir en complainer dig själv. Detta kan vara särskilt skadligt om du fastnar i den lagen eller om de hör talas om det via ryktesvägen. Du har en kronisk complainer som också ogillar dig, och det är inte en bra kombination.

Vid samma tid, att gå och klaga tillsammans med dem är inte så bra som det verkar. Du kanske tror att du validera sina klagomål från linje i, men det kan också öka sannolikheten att deras problem aldrig lösas. Att de ska tycka att deras problem är inte bara deras att ta itu med och anta att någon annan kan fixa det. På toppen av det, du uppmuntra dem att fortsätta klaga genom ditt eget exempel. Ingen typ av klagande är svaret att klaga.

Om det blir för mycket, du behöver för att rita linjen

Det blir frustrerande att höra samma klagar över och över, medan de förkasta dina råd, så det är viktigt att sätta dina gränser med kronisk klagandena. Slutligen, du är inte ansvarig för lycka eller välbefinnande för andra. Dr. Rick Brinkman på Egen Tillväxt föreslår att du ritar linjen när saker går för långt. Han använder en fiktiv kvinna som heter Cathy för hans exempel:

Berätta för henne att du tycker om henne, du vill stödja henne, och att det du är på väg att aktien är för att du bryr dig om henne. Sedan berätta för henne att du inte längre lyssna på hur illa det är. Om hon vill klaga eller vara negativ, det är hennes val—men du kommer inte att vara runt för att rida. Om du håller den linjen (och om din complainer har ditt företag), hon kan vara benägna att prata om något som inte klagar eller negativa. Var noga med att belöna henne förändring av beteende genom att tacka och uppskatta henne när hon är positiv.

Vara strikt och att denna förändring och behålla en positiv attityd. De kommer att veta att du är inte upprörd, och de kan se att deras klagande har verkligen gått för långt. Också, om du har möjlighet, undvik att prata med känd kronisk klagandena. Det finns ingen anledning för dig att slösa din tid med någon som ständigt gör dig olycklig. Människor som kan vända en hel dag i en downer i en fråga om minuter, så stark, och inte engagera sig. På allvar: att inte engagera sig.

Kronisk klagandena är inte i sig dåligt att folk på något sätt, men de behöver vägledning. De kan vara irriterande, störande och oförskämd, men det är möjligt att hålla huvudet kallt och hjälpa dem längs vägen. Kom ihåg att även kronisk klagandena ibland utsätta verkliga problem och andra legitima frågor, så du bör alltid ge dem en chans att förklara. Följ upp genom att validera, sympatisera, avleda, och omdirigera och du kommer att vara redo.

Den här berättelsen publicerades ursprungligen på 12/8/14 och var uppdaterad på 10/8/19 att ge mer noggrann och aktuell information.