Jag är före detta estlands President Toomas Hendrik Ilves, och Detta Är Hur jag Arbetar

0
152

Hur jag WorkThe Hur jag Arbetar serien frågar hjältar, experter, och all-around produktiva människor att dela med sig av sina genvägar, arbetsytor, rutiner och mycket mer.

Toomas Hendrik Ilves, son av estniska flyktingar som flydde landet under 1944 Sovjetiska övertagandet, såg hans land återfå självständighet 1991. År 2006 utsågs han till Estland: s fjärde president. Vi hade ett långt samtal om hans prestationer som president, en befattning som håller ingen verkställande makt och därmed förlitar sig på övertalning och bygga konsensus. Vi diskuterade Estlands snabba digitaliseringen, som revolutionerade ett fattigt land och gjorde det till den avundas av regeringar runt om i världen. Och vi pratade om hans arbete med att sprida evangeliet om medborgerliga digitalisering.

I min forskning såg jag att det i Estland, kan du bli president igen efter en period.

På något sätt. Lagligt, ja. Men ingen jävla sätt.

Berätta om din bakgrund och hur du hamnade där du är nu.

Vid min ålder är det ungefär en lång historia. Jag är född i Sverige 1953, barn till flyktingar som flyr [Estland] under ett kort tillfälle [under den Sovjetiska ockupationen] i den andra eller tredje veckan i September 1944. Min far tog med mig min mamma och mig till Usa, och vi slutade lösa i norra New Jersey. Jag gick till skolan i Leonia, New Jersey, och det finns en nyskapande sak hände mig.

Jag var i en engångsföreteelse 1969, när min matte lärare, som gjorde henne Ph. D. vid Teachers College i matematik utbildning, bestämde sig för att experimentera om du kunde lära barnen att programmera. Så hon hyrde en teletype maskin—en stor telefon modem teletype med ett lila band—och modemet var kopplat till en stordator 30 km bort. Hon lärde oss att programmera i BASIC. Vilket är en slags baby Fortran. Så jag lärde mig att programmera i 1969 som en 15-åring. Det första resultatet är att jag har aldrig varit skrämmas av teknisk eller programmering, och senare i college faktum är att jag arbetat som programmerare i ett labb.

Jag gick till Columbia, som teknolog var jag studerat experimentell psykologi—jag har faktiskt publicerat ett dokument med förra månaden att det var en lätt anpassning. Jag gick till Universitetet i Pennsylvania för att göra en Ph D. programmet och bestämde mig för att jag inte vill göra det, och hade mitt år i vildmarken. Men så småningom började jag skriva om saker som händer i Estland och Sovjetiska medborgarskap politik, och att skriva uppsatser på estniska litteraturen.

Jag arbetade för Radio Free Europe, som en analytiker i München, då de sparkade mig på övervåningen för att köra den estniska service. Jag var 20 år, den yngsta service director. Jag antar att jag var 34. Jag gjorde helt tjänsten. Jag var den första person att gå till Sovjetunionen officiellt, rättsligt, vilket var ganska vilda sak.

Sedan [Estland] blev självständigt. Och eftersom jag skulle hjälpa olika människor i år, vid de första demokratiska valen 1992, ordföranden frågade om jag ville bli ambassadör i Washington. Jag tog som en 95-procentig sänkning av lön och de inte betalar oss hela tiden—eftersom Estland var platt bröt, helt pank. Jag körde mig till ambassaden, vi hade en 10-årig Mercedes uppdrag limo. Ibland skulle jag gå till mottagningar och betjänad skulle säga att «Var är ambassadör?» och jag skulle säga «jag är ambassadör!»

Sedan var det en uppdelning i regeringen. Då var jag i parlamentet, och sedan Europaparlamentet, [där] jag var vice ordförande i utrikesutskottet.

Under 2006 konservativa, liberaler och socialdemokraterna kom till mig och sa «Vi skulle vilja att du vill kandidera till president.» Jag sade, «jag vill inte bli president.» De sade: «oroa dig inte, du kommer inte att vinna ändå. Men vi behöver någon som har tillräckligt med popularitet för att stå upp för den sittande i någon form av trovärdigt sätt.» Och sedan hamnade jag bli vald. Jag gjorde det för fem år, som jag egentligen inte vill fortsätta, men den nya motståndaren var någon som var så… tja, skulle ha varit ett olyckligt val, [att] jag sprang igen. Jag vann igen, jag var president fram till 2016.

Då jag blev inbjuden att komma till Stanford och det är där jag är just nu.

Foto: med Tillstånd av Toomas Hendrik Ilves

Vad var situationen när du började din tid som ordförande?

När Estland blev självständigt och att jag var ambassadör i Washington, Estland var mycket dålig, mycket bakåt. Femtio år av Sovjetiskt styre hade lämnat oss alldeles bakom. 1938—den sista hela år innan andra Världskriget—Estland och sin granne [Finland] hade samma BNP per capita. 1992, det första helåret efter oberoende i förhållande till BNP i Finland var ungefär 23 000 US-dollar per capita. BNP per capita för Estland var tjugo åtta hundra dollar. En åttafaldiga skillnad.

Det fanns alla möjliga idéer om vad som Estland ska göra. För mig två saker kom tillsammans. Jag visste hur man programmerar, och jag trodde att det var något som människor borde göra. Och sedan Mosaic, den första webbläsaren, kom ut i juni, juli 1993. Du var tvungen att gå och köpa det.

Jag sade, «ja, detta är en plats där vi är på lika villkor.» Medan allt annat vi hade för femtio år av eftersatthet att övervinna. Alla vägar och broar som inte byggdes, alla skolor som faller isär. Det var som Zeno ‘ s Paradox; Akilles springer efter sköldpaddan, men han aldrig ikapp. Men detta är en plats där vi börjar på samma plats. Jag sade att vi bör införa datorer i alla estniska skolor och ansluta dem alla.

Lyckligtvis hade vi en utbildningsminister som gillade idén och drivit igenom det i regeringen. Vi hade en lärare’ union veckotidning, och de ägnat minst en artikel eller ledare att fördöma mig [vecka] för ett helt år. Men denna sak tog fart. Och genom att ’98 och ’99, alla skolor i estland var online.

Samtidigt bankerna såg detta som en stor möjlighet. De är alltid ute efter att sänka kostnaderna. Och i Estland har vi massor av små byar, och var och en hade minst två om inte tre tegel-och-murbruk banker som besöktes mycket sällan. Det var en enorm kostnad. Så vi lanserade vi ett program med banker där vi gick runt i landet och undervisade äldre människor, främst på landsbygden, hur man använder en dator. En del av projektet var att sätta datorer i alla kommunala centra, kommunhus och administrativa centra. Människor som inte egna datorer men eftersom de var dyra och folk var fattiga. Så du kan gå dit och göra alla dina saker gratis. Vi hade alla dessa små tecken överallt, [som] standard riktning tecken på att du har i Europa, förutom att vi hade en liten @ — symbolen, med en pil som säger något i stil med «Internet-kopplingspunkt två hundra meter till höger.»

Vi insåg i slutet av 90-talet, vi är snabbt på att digitalisera, vi är redan en av de mer digital länder, men att vi inte har några riktiga tjänster, utom kanske en av de första, men ändå rangliga [digital] skattesystem. Vi insåg att vi var tvungna att göra detta på rätt sätt och skapa en digital identitet för alla som är säker, och då har kryptering, två-faktor autentisering, och med rättslig effekt, vilket innebär att du kan teckna avtal. Då insåg vi, OK, vi har att skapa arkitektur för detta som garanterar säkerhet och sekretess.

Vid denna tid hade vi ett brett stöd, [men] inte en majoritet ändå, för digitalisering. Jag menar, vi hade alltid Finland, som hade Nokia. I början av 2000-talet hade vi digitaliserade nästan alla medborgare-regeringen interaktioner. Plus att 99 procent av bankens transaktioner gjordes på den säkra internet. I 2008, 2007 vi sätta alla viktiga data på blockchain. Den viktigaste frågan var data integritet. Om någon publicerar ditt bankkonto, du kanske känner dig irriterad. Om någon ändringar post för din blodgrupp det kan vara dödlig.

Vad var den stora motstånd mot digitalisering?

Åh, de sade att detta skulle förstöra estniska kulturen, skulle anglicize estniska kulturen, att folk inte skulle lära sig att läsa. Alla Luddite argument.

Nu har Estland, per capita, vilket är det högsta antalet Wikipedia-sidor. Det är en galen Wikipedia som håller spottar ut saker. Estland har antagit detta som en bra sak, med hög folkligt stöd. Och den höga nivå av service är något man uppskattar när man är utomlands, och se hur efterblivet det är—bland annat Silicon Valley, där jag är nu. Där sitter jag, i en tolv mils radie finns huvudkontoret för Tesla, Apple, Google, Facebook, Palantir…[men] de offentliga tjänsterna är på 1960-talet. Koppla skillnaden mellan den nivå av offentliga tjänster, som är urusla, och den fantastiska produkter hela tiden utformad här är ganska häpnadsväckande.

Och det är ett hinder för den typ av medborgerlig digitalisering du pratar om, eller hur?

I Usa, hej, titta, du verkligen måste få gå på detta om du vill har någon form av tjänster. Och det är en hård en politiskt. Du kan inte göra detta utan en stark digital identitet. Människor [i USA] att säga «Åh, vi kommer aldrig att ha en nationell identitet.» Du behöver inte en nationell identitet, det är en federerade system. De flesta saker medborgare stött på en daglig basis är statligt reglerad: körkort, sociala välfärdsprogram, bank, de är alla reglerade på nationell nivå. Och du redan har ett I. D. i varje stat för alla över 16 eller 17, vilket är ditt körkort. Allt du har att göra är att sätta en chip på det. Det är den tekniska grunden för säker kommunikation. Det är en federerade system, men du kan ansluta upp dessa.

Men de flesta människor är intresserade av vad [Estland] gjorde är inte i Usa eller i Europa heller. Mestadels är det någon annanstans, i länder som är hungriga för att gå vidare. Jag är förbluffad av graden av självbelåtenhet i stora delar av Europa. Samma sak här [i USA] «Vi är den mest avancerade landet tekniskt eftersom vi har Apple». Folk inser inte att det är ett fullständigt skämt för folk som—det finns en massa andra Estländare i Silicon Valley. Vi träffas varje par veckor och [diskutera den.

För att registrera min dotter att gå i skolan här, jag var tvungen att ta med en kopia av min elräkning. För att visa att jag lever här. Vad!?

Okej, jag gjorde det. [Jag behövde för att ge] tillstånd för henne att gå till den reguljära [icke-ESL] klass. De sa OK, registrera dessa två tidningar, släppa en mindre på skolan office, köra den andra ner till skolan högkvarter. Jag får det, och det finns en rad av femton personer. Jag sa «Åh, jag måste bara hand på ett papper.» Och sedan den sista personen i kön vände sig om och sade att «Vi alla måste bara hand på ett papper.»

Jag sade: «Vad är problemet?» «Jo, de har att göra en kopia av dem.» Detta var den första indikationen på att det inte var strikt 1950-talet. Eftersom man på 1960-talet den AMERIKANSKA skolan började förvärva Xerox-maskiner. Och alla trodde att detta var helt normalt!

Vad gör du för att bibehålla och utveckla arvet från ditt arbete i Estland?

Jag går över hela världen som beskriver vad vi gjorde och hur man gör det, eftersom så många länder är intresserade.

Problemet är att många länder] vill köpa en massa saker. De tror att de bara kan köpa det. Och det är naturligtvis helt fel. Om du vill digitalisera det första du behöver är en politisk vilja att genomföra alla typer av beslut som inte är så lätt. Då har du att få en massa smarta människor tillsammans för att göra politik på vad du ska göra. Sedan ut på att räkna ut vad lagar du behöver, för att sedan presentera dem för parlamentet och du hoppas att det som kommer ut ur parlamentet är klokt. Då har du att skapa regelverk.

Och hur mycket av den tid som reser du?

Det går upp och ner. Men jag skulle säga kanske tre eller fyra dagar i månaden beroende på vem som bjudit in mig. Jag går när jag är inbjuden, om det är intressant för mig och jag behöver inte fly någon plats mer än 200 miles bort i coach—eftersom det vid min ålder vill jag inte sitta i buss i tolv timmar.

Vilka länder som söker till digitaliseringen?

Den Nordiska länder. Nederländerna, Singapore, det är en väldigt annorlunda system, men de är digitaliserade.

De människor som talar till mig är de som inte har något. Latinamerika, Gulfstaterna är mycket förtjust i den.

Vad är deras problem?

Många länder helt enkelt har att göra med anslutningsmöjligheter. Det är ett problem att vi hade löst redan. Vi skulle digitaliseras all telefoni. Dessa dagar kan du inte ha för att bygga fasta telefoner. Du behöver bredband för att [levererar] wifi.

Poängen är att många länder inte kan hantera digitalisering för strikt infrastrukturella skäl. När du går bortom det, det handlar om politisk vilja, politik, lagar och förordning.

Berätta för mig om Estlands e-residency program. Vem är det för?

Det är en del av ett större sammanhang av att tänka saker som är aktiverat genom digitalisering. Den mest grundläggande aspekten av digitaliseringen av samhället är, hur styrning vänds upp och ned. Byråkratin har alltid varit en sekventiell process. Digitalisering möjliggör parallell bearbetning.

Så om du vill sätta upp ett företag i EU, första gången du har att få ett bankkonto. Då behöver du till filen för verksamheten. Du skickar in din styrelse och som går igenom alla typer av verksamheter för att se om det är OK att starta ett företag. Har alla i styrelsen betalat skatt, deras hastighetsbegränsning biljetter, deras underhåll? Alla dessa saker går till olika myndigheter, och det är en seriell process—det går till en plats, några byråkrat drar ut en fil, ser igenom, säger OK, det finns inget där, stämplar det, det går till nästa byrån. Åtminstone i ett land, det tog ett och ett halvt år att etablera en verksamhet. Nu kan alla som ansöker har en digital identitet, och alla databaser som kan läsas parallellt, och vi kan kontrollera [allt] omedelbart—jag menar, kan maskinen. Så att du kan snabba upp saker och ting.

Så i en parallell behandling av världen, en massa saker som blir möjliga i styrningen. Den första och mest kända är «en enda gång» förordning. Det innebär att regeringen kan aldrig be dig om information som den en gång har han redan fått. Du bara ID dig själv, och du behöver inte lägga där du bor.

När jag lämnade in min skatt, jag minns ett år jag var som, «Vänta, jag har tre barn, men bara två är börsnoterade.» Sedan insåg jag, «Åh, min son är inte längre ett beroende eftersom han fyllde 18 år.» Allt som är gjort [automatiskt].

Du får i detta tänkesätt, när du får ut av den 5 000-åriga historia av en byråkrati. I en digital värld, [identitet] är inte nödvändigtvis bundna till en geografisk plats. Om vi vet vem du är, och vi har alla uppgifter som krävs av en person med hemvist i Estland för att upprätta en bank, varför kan inte du göra det om du är] inte är bosatt? Vi tar dina fingeravtryck—som vi inte göra för att Ester—vi gör vår due diligence. Du behöver inte ha några brottsregister så långt som vi kan berätta. Varför kan du inte öppna ett bank konto och starta ett företag?

Vem skulle bry sig om att göra det? Det är inte ett problem i EU. Människor i EU inte riktigt få något [som inte redan finns tillgänglig för dem] i [estniska] e-residency. Men om du är en ukrainsk mjukvaruföretag, och du designa programvara för västvärlden, PayPal, som nyligen, gjorde inte sin verksamhet i Ukraina. Så du skapa en e-residency. Estland är med i Eu, Paypal fungerar det, du kan få betalt för det.

Säger du befinner dig i STORBRITANNIEN! November 1, du är inte längre i EU. Om du är ett stort företag som Jaguar, du redan har en tegel och murbruk skyskrapa i Frankfurt eller Paris eller Bryssel. Men om du är webb-baserat, sälja, säg, handgjorda plånböcker—jag vet någon som gör en miljon pund om året att göra det—vad fan ska du göra? Du kommer att ställas inför tullar. Så du vill vara etablerade inom EU, utan att röra det, utan att bygga en byggnad där och om upprättande av uppehållstillstånd. Du bara öppna ett bankkonto i Estland och registrera i Estland, och där är du, du är en EU-företag.

Det är inte e-medborgarskap. Du behöver inte ha politiska rättigheter eller sociala rättigheter, ingen välfärd eller arbetslöshet. Du gör dock betala skatt för ditt företag i Estland. Det är den nytta för Estland.

Har det varit några internationella stift? Länder känsla som att du stjäl deras skatter?

Litauen är att kopiera den! Jag har inte sett några stift på [skatter.] Den enda verkliga problem har varit att West bank myndigheterna inte alltid få det. Vilket slags bisarrt, eftersom detta är ett land som tillåter anonyma skalbolag för att köpa egendom. Du kan vara consigliere av de största mafioso, och du kan köpa en lägenhet genom en anonym skal företag i Trump Tower.

Medan vi gör verkligen vårt K. Y. C.—lär Känna Din Kund. Vi har även deras fingeravtryck. Det är ganska svårt att tvätta pengar när du vet exakt vem som gör saker och ting. Vi behöver inte ge dig anonymitet.

Och andra länder försöker göra samma sak?

Länder som Estland och Litauen är mer angelägna, kanske på grund av att de är smidigare, men säkert hungrigare än de gamla etablerade länder. Att få del av dessa stora länder i Europa att flytta är svårt, eftersom det inte finns tillräckligt med politisk vilja.

Foto: med Tillstånd av Toomas Hendrik Ilves

Vad var dina andra plikter och initiativ som president?

Jag hade denna mångåriga tro på att vi verkligen utvecklat samhälle måste ha ett starkt civilt samhälle, och som var en undertext som i stort sätt allt jag någonsin sagt. Och olika studier har visat oss som en av de starkaste civila samhället i den post-Kommunistiska världen. Upp på samma nivå som västeuropéer.

Och vad gör du kredit för det?

Jag vet inte att det har mycket med mig att göra, men det var något som jag tryckte på den tiden: jag var inte bara trycka på digitaliseringen, men digital kompetens, och den behöver för att alla ska ha en viss förståelse av STAMMEN.

Ingenting med mig att göra, men Estland inte ranka varje år som [topp] icke-Asiatiska länder i matematik och naturvetenskaplig utbildning på sekundär nivå, enligt PISA-ranking. Det är en tävling mellan oss och Finländarna. Jag vet inte om det har att göra med den pedagogiska system, eller att vi har ett så konstigt språk.

Usa, till exempel, är ganska dyster i denna studie. I grund och botten [poäng] överlappar med höginkomstländer. Och du skulle bli förvånad över hur dåligt länder som Usa och STORBRITANNIEN gör med det.

[Estland] non-executive ordförandeskapet, så du är mer av en moralisk soundboard än något annat. Den värsta situationen jag mötte var 2007, då vi hade en massiv cyberattack från Ryssland. Och upplopp. Jag var tvungen att gå och lugna människor och ner.

Och det var frågor som regeringen inte vill röra eftersom de saknade den politiska viljan. En är den grekiska räddningspaketet, där jag förstår regeringen. vi hade tänkt att ratificera EU: s överenskommelse om att hjälpa räddningspaket för Grekland. Problemet med att, offentligt, var att de estniska genomsnittliga lönen vid den tidpunkten var lägre än den grekiska minimilönen. Den grekiska pensionsåldern var 50, och vår var 63 eller 64. Och den genomsnittliga grekiska pension var mycket höga i förhållande till vad vi fick. Uppenbarligen var detta inte en enkel att sälja.

Parlamentet skulle rösta om det, men regeringen sade, «Tja, varför inte du prata om det?» Så det gjorde jag! Jag gav detta tal till Parlamentet att berätta för dem att detta är något som vi behöver göra, och i princip de köpte det. Men det var inte populärt, och jag blev starkt kritiserad för det. Samma sak hände med partnerskap lag, civila partnerskap för alla—för att tillåta homosexuella att bilda civila partnerskap i stället för äktenskap. Jag tryckte att—prata om varför detta var nödvändigt och en bra sak att göra. Till denna dag är jag förtalad för det. Nu har vi en konstig regering som är det, och jag är en bête noire för dem.

Är det något som du fortfarande har kontakt med? Att några av dessa idéer fortfarande inte den uppskattning som många av dina andra arbeten gjorde?

Inget av det får någon uppskattning! Endast utomlands, inte i Estland! På hemmaplan, det är en riktig chock för dem att jag kommer överallt att få betalt för en trevlig mängd att tala om saker som de inte kan [tror att jag gjorde]. Det är Bibeln: ingen profet bliver i sin hemstad.

Tror du att landet kommer att så småningom komma runt och uppskattar ditt arbete?

Ingen aning om de någonsin kommer. Naturligtvis lyckas alltid har en miljon pappor. Du måste bara acceptera det.

Vad var dag-till-dag ordförandeskap? Där finns saker att äga rum?

Det är lite av en funktionell kontorsbyggnad i två våningar, som byggdes 1938, kallas Palace. Åttiofem procent av det är ett kontor, och det är denna lilla lägenhet i det. Alla säger «Åh, han bor i ett palats!» Det är som en hundra kvadratmeter.

Jag hade ett stort rum för min office—förvandlats till ett kontor, eftersom pre-war, vd hade ett palats. Min lägenhet var lägenheten av adjutant.

[Presidenten] hade ett stort kontor, men det är allt under historiskt bevarande, så att ingenting får röras. Jag kunde inte ens lägga en kabel i det för en dator. Jag kunde inte använda wifi för säkerhetsskäl. Det var absolut ceremoniella, där jag skulle hälsa på en gäst, sitta ner med dem.

Det var i ett annat rum som hade ett stort bord för att sitta runt för affärsmöten, ett par andra rum för officiella förhandlingar. Obama kommer och besöker och han sitter på ena sidan av bordet sitter jag på andra sidan, de saker som du alltid se bilder på.

Men mitt kontor var bara ett rum med min dator. Var min dator och jag, det är mitt kontor.

Som var på din personal?

Jag hade rådgivare, två utrikespolitiska rådgivare, en med fokus på EU, det ena på det andra grejer. En säkerhetspolitisk rådgivare för NATO grejer. Ett tryck på institutionen består av tre personer: en talesman, en allmän typ av journalisten, och en record keeper.

Jag hade ett råd som såg igenom alla lagar. En av de befogenheter och uppgifter för ordförandeskapet är att sprida eller veto lagar. Jag kan lägga in veto mot lagarna inte politiskt, utan för att de bryter mot grundlagen på ett eller annat sätt. Så du måste ha mycket smarta råd.

Då fanns det människor som sysslar med den inhemska politiken. Jag tillbringade en hel del tid att besöka alla kommuner i landet.

Ett tag hade jag tidigare VD för Skype som min digitala rådgivare. Och sedan flyttade han till Usa. Så [då] jag träffade regelbundet med CIO för landet.

Var att den officiella titeln?

Nej, men funktionellt. Byråkratiskt han var, «undersekreterare» eller något, i Ekonomi, men hans funktionell roll var betydligt större än så. Vi samarbetade på alla möjliga saker, eftersom denna digitalisering arbetet var inte alltid självklart till regeringen.

Så vi har pratat om dessa ändringar du gjort i övrigt, i regeringens politik—

Jag visste inte riktigt ändra på det, jag bara stötte till den. Jag hade inte den verkställande myndigheten, men jag hade en bully pulpit.

Var det interna förändringar och digitizations i ditt eget kontor?

Jag gjorde ber om att använda digitala signaturer för att utfärda lagar. I den AMERIKANSKA presidenten undertecknar en lag, ger pennan—pennor—att människor [som stödde den. Vi har samma sak. Men som jag har sagt, att vår sak är den digitala signaturen. Varför kan jag inte sprida eller avvisa lagar med en digital signatur?

Är det mer än en ceremoniell förändring?

Nej, det var faktiskt en verklig förändring! Att registrera något digitalt tar lite längre tid än att registrera något fysiskt, men alla andra steget i processen är mycket långsammare med papper. Digital signatur tar en minut, men från det ögonblicket, det finns—du behöver inte skicka den någonstans.

Extrema exempel är att för två år sedan befann jag mig i Asunción, Paraguay. Jag fick detta mail från min bank, jag hade glömt att skriva på ett kontrakt. Som «Om du inte skriver det i nästa 24 timmar, glöm det.» Jag tycker wi-fi trådlöst lan, jag drar ut mitt ID, min token, undertecknat den, och jag blev frälst. I tidningen världen, det finns något sätt att det skulle ha kommit dit i tid. Jag skulle ha haft till FedEx det, i bästa fall.

Du pratade om «lugnande människor ner» runt en impopulär initiativ. Vad ser det ut som, ur en synvinkel för att uppmuntra det civila engagemang?

Vi hade ett fall i 2011, med facit i hand mindre, men alla typer av människor blev väldigt upprörda med regeringen, den verkställande makten. Jag hade denna typ av galen idé, jag sökte Fishkin är deliberative democracy teknik. Du får en hel del människor tillsammans för att diskutera frågor. Först alla tillsammans och sedan i små grupper. Du sluta att gå mot mitten, mot mer rationella beslut.

Med hjälp av ID-systemet, vi bad folk att lämna in sina förslag för att reformera styrningen. Vi fick massor av [åsikter], och på den tiden kunde vi inte [analysera] dem med maskininlärning ännu, så vi hade dessa professorer sålla bland alla dem och kategorisera dem. Du kan bara göra detta om [alla] identifierar sig själva, för att hålla reda på trolling. Fishkin har gjort detta runt om i världen. Du tar med dig i en representativ grupp, runt tusen människor i vårt fall.

Vi förde dem, efter demografiska profil i landet, [urban och rural], i olika delar av landet, olika åldrar, olika etniska grupper, alla som. Och sedan de diskuterat alla dessa frågor. Och kom upp med—i form av opinionsundersökningar—lite motsägelsefullt resultat. Dessa blev till lagstiftningsförslag. Och jag presenterade dem i riksdagen. Parlamentet röstade på dem. De flesta av dem att de röstade ner förstås, men vissa av dem att de [gick], inklusive en på den minsta storleken för att skapa ett politiskt parti. Vilket naturligtvis misslyckades på alla med en liberal cast of mind, eftersom det tillät registrering av ett hårt högerparti som nu är med i regeringen.

En bekant historia. På tal om oavsiktliga konsekvenser, du pratade om säkerhetsåtgärder för medborgare data. Var den ryska cyberattack inriktning data?

Tja, som de aldrig fick. Att de aldrig hackat sig in i något. [Det var bara en DDOS-attack. De var bara att försöka att stänga ner saker. För all framtid, om du skriver en historia av cyberkrig, kriget del skulle börja med Estland. Om du tar Clausewitzian definition av kriget en fortsättning av politiken med andra medel—detta är första gången som ett land uppenbarligen gjorde något liknande. Det var alla möjliga saker gjort innan, alla typer av primitiva hacking på gång på 80-talet, mer sofistikerade under 90-talet och början av 2000-talet, men det var alltid smygreklam, sub rosa. Detta var öppen.

Skulle du säga att resultatet visade styrkan i systemet, eller var eventuella brister avslöjas?

Sammantaget var det en positiv, det var ett helt eget mål. Vi har redan, för år före det, [sade] NATO-allierade, måste du ta itu med it — [säkerhet] — frågor. Vi var puh-poohed genom att bara om alla. Efter detta hände det blev snabbt uppenbart att NATO-medlemmar att de var tvungna att ta itu med dessa frågor. Så NATO slutade med att inrätta Cyber Defence Centre of Excellence i Estland. Jag menar, det är lite roligt!

Har du problem att dessa uppgifter, som är så användbar i händerna på en ansvarig regering, blir en skuld enligt en oansvarig regering?

Tja, så länge du följa rättsstatsprincipen, det är inte ett problem. Alla är mycket reglerat vem som kan få tillgång till vad. Och ingen regering med något ansvar skulle gå så långt, eftersom systemet bygger på förtroende. Och om det är någon paus i att lita på systemet faller isär. Estland blir bara en annan före detta östeuropeiska land som inte är digitaliserade. Om människor som använder det, det är inte digitaliserade.

Och det gör vi naturligtvis har dessa inbyggda begränsningar. Vi har två typer av data, privat data och offentlig information. Min egendom register är offentliga, allas egendom register är offentliga, så att vem som helst kan fråga vad jag äger, men jag får också möjlighet att se vem som frågar. En gång i månaden dagstidningar i mitt land skulle säga «Wow, vad gör han själv?» och du kan se det som anges där.

Det är likvärdigt med ett visum domstol där en domare kan tillåta övervakning av [data] utan [information]. Men så länge som vi har en hög nivå av rättssäkerhet—som vi gör, en internationell organisation som tittar på rättsstatsprincipen priser för oss som 11: e i världen och nummer sex i Europa. USA ligger bakom oss. Så jag är inte orolig.

Berätta mer om ditt nuvarande arbete vid Stanford.

Mitt största intresse är hur demokratin överlever i den digitala eran. Vad som kommer med den gränslösa anslutningar, billig smartphone som ger internet-åtkomst, nu, fyra eller fem miljarder människor. Och Facebook beslutar att gå [mobile first], vilket innebär att det är ungefär två miljarder människor som tror att Facebook är internet.

Jag lägger ut nyheter [om] dessa frågor på ett Medium som i sidan: vad är Facebook att göra, som blivit hackade, vad är lagstiftning om sekretess. Frågan är vad du gör med det, hur vi kommer att ha valet med alla denna manipulation, att vara det på den digitala nivå, eller manipulation av information.

Vad är nästa steg för nationella och internationella digitalisering?

I Usa finns det mycket mer att göra, men också i Europa, till exempel, för åtta år sedan föreslog jag att den finska presidenten att eftersom de har antagit vår modell i Finland, och vi har digitala recept och de hade digital recept, att uppenbara sak var att göra det interoperabla.

Vi får åtta miljoner besök från Finländare varje år—och det är bara fem miljoner Finländare. (Vi får en hel del återbesök.) [Redan] ditt recept [digitaliseras] i Estland. Läkaren sätter på recept och du kan gå till vilket apotek som helst i Estland, digitalt ID dig själv, och få din medicin. Så varför inte vi [göra det] interoperabla?

Det tog nästan åtta år för att detta ska fungera. Detta går tillbaka till min viktigaste punkt om digitalisering är det inte om digitalisering.

För att undvika godtycke, du ska inte kunna köpa något billigare eftersom du köper den utomlands. Så OK, vi subventionera vissa läkemedel i Estland för vissa åldersgrupper för ett visst belopp, och de [subventionera] olika åldersgrupper för olika mängder. Finländarna kom till Estland för att köpa billigare alkohol, du kan inte ha det med medicin.

Den tekniska sidan [för att bli interoperabel] skulle ha tagit en vecka, två veckor, tre veckor kanske. Men det tog åtta år på grund av andra problem. Det är alla politiska och rättsliga.

Ta det som ett exempel, är nästa uppgift för Europeiska Unionen att digitalisera till den nivå av Estland, och sedan göra dessa tjänster interoperabla. Så om jag åker till Spanien och jag har förlorat mitt kolesterol minskning medicin, jag kan bara maila min läkare, han sätter det i system, och jag går till ett apotek i Spanien och ta ut det. Eller om jag blir sjuk i Grekland, jag går till en läkare, tillåta läkare att använda min digitala journalsystem, och han får det allt i grekisk—eftersom det inte finns någon förväntan för honom att veta estniska.

Det skulle vara ett stort steg framåt. Den mest populära sak Europa någonsin har gjort för dess invånare är Schengenområdet, vilket gör att du kan passera obehindrat från land till land utan att ha LEGITIMATION. Det skulle vara nästa nivå för mig som europé.